In medeleven en dankbare herinnering delen wij U mede dat    

Johan Campschreur (Johannes), Broeder Tarcisius,

Missionaris van Afrika - Witte Paters, op 17 januari 2009

is overleden.

 

Johan werd geboren op 7 april 1921 te Dieren.

Na de ambachtschool volgde hij een tweejarige opleiding voor machinebankwerker. Hij werkte bij de Vredesteyn-bandenfabriek en de fietsenfabriek van Gazelle. Verder maakte hij een korte stage als monteur in een garage en volgde een driejarige schriftelijke cursus ‘Bouwkundig tekenen’ bij PBNA te Arnhem.

Om missionaris te worden volgde hij de opleiding in onze vormingshuizen van St.Charles bij Boxtel en ’s Heerenberg,  waar hij zich op 17 september 1948 door de missionariseed  ver-bond aan onze Sociëteit. Daar werd hij receptionist. Vanaf eind 1950 was hij vier jaar  monitor van de Broeders in opleiding te Marienthal, Luxemburg.

Johan was een bezadigde man en had een gezond oordeel. Een harde werker met orde en methode, nooit was iets te veel. Een doorzetter, steeds opgewekt, met gevoel voor humor, prettig om mee samen te werken. Iemand die initiatief nam en waar je op kon rekenen.

Hij hield van lezen en muziek.

 

In december 1954 vertrok hij naar Zambia, waar hij in het aartsbisdom Kasama een zeer kundig bouwer werd. Hij bouwde er onder meer een postkantoor met twee huizen, vier zusters- en patershuizen, een garage, vier scholen, een ziekenhuis en tachtig huizen in een melaatsenkamp te Kasama. De middelbare school in Malole bouwde hij samen  met Kajotters (Katholieke Arbeiders Jongeren). Het uitzenden van Kajotters was een experiment dat succesvol bleek, om een voorbeeld te tonen van hoe lekenarbeiders vanuit hun katholiek-zijn leven en werken: met overtuiging, opgewektheid, en offerbereidheid. Het maakte indruk op de bevolking.

Bij al die bouwwerken ging Johan de hele dag van de ene arbeider naar de andere om te kijken of hij het goed deed en om aanwijzingen te geven. Zo kreeg hij van hen de bijnaam de “Vleermuis”; zij konden goed met hem overweg en hadden respect voor hem. Vanaf oktober 1962 bouwde hij de nieuwe kathedraal van Kasama met daarnaast de nieuwe pastorie, de kantoren en het bisschopshuis. Een indrukwekkend bouwwerk met een ingewikkelde dakconstructie. Deze kerk werd in september 1966 geconsacreerd. Dit pronkstuk van zijn bouwwerken hield Johan zó bezig dat hij vele jaren later de afmetingen nog uit het hoofd kende en er in Vaassen een exacte maquette van heeft gemaakt. Deze heeft hij in zijn bescheidenheid later zelf weer afgebroken.

Zijn regionale overste schreef in 1964: “Een zeer goede en efficiënte bouwer; een goed organisator. Jonge Broeders worden gewoonlijk door hem ingewerkt en hij heeft een goede invloed op hen”. En een andere regionale overste schreef in 1978: “Hij heeft de gave om goed met zijn werklui om te gaan. Hij is geliefd bij de plaatselijke bevolking en bij de medebroeders. Hij is een aardige medebroeder, die zich gemakkelijk invoegt in al de gemeenschappen waar hij aan het bouwen is”.

Van september 1986 tot juli 1988 was Johan in Nederland om gezondheidsredenen. Sinds die tijd had hij last van evenwichtsstoornis. Toch ging hij terug naar Zambia om gastheer te worden in het Witte Paters-huis in Lusaka en zorgde er ook voor de groentetuin en voor de bloemen, waar hij erg trots op was. Begin 1992 kwam de Nederlandse Ambassadeur hem de versierselen opspelden van Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Johan kwam 3 mei 1995 definitief terug naar Nederland. Na enige maanden vakantie in onze gemeenschap in Tilburg werd hij econoom van onze gemeenschap in Vaassen. Hij werkte er prettig samen met “Marietje IJseldijk”, die er voor hen kwam koken. Toen hij werd uitgenodigd door de aartsbisschop van Kasama om voor een paar weken terug te komen is hij samen met “Marietje” even terug gegaan naar zijn geliefd Zambia. Bij die gelegenheid kreeg hij de pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia Et Pontifice’

 

In mei 2002 ging hij naar St. Charles te Heythuysen op rust. Hij knutselde nog graag en maakte er 2 windmolens, die de tuin sierden. Zijn hardhorendheid en groeiende slechtziend-heid werden een kwelling voor hem.

Vrijdagavond werd hij onwel en zaterdagochtend, 17 januari 2009, liet men de ambulance komen, maar hij is toch nog in zijn eigen kamer overleden.

Namens zijn familie en medebroeders nodig ik u uit deel te nemen aan de Eucharistieviering om hem te gedenken op zaterdag 24 januari om 15.00 uur in de kapel van St.Charles, Op de Bos 2, 6093 NC Heythuysen, en hem te ruste te leggen op ons kerkhof aldaar.

 

 

Namens de Familie en de Witte Paters Jan Mol M.Afr, gedelegeerde Overste Nederland

Modestusstraat 20, 5101 BP Dongen

 

 

 Tekst en foto van het gedachtenis-plaatje: klik hier.

 

 


Webmaster-NL


Vorige pagina